๐ข๐บ๐๐ฒ๐๐๐ถ๐ป๐ด ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐๐๐ฟ๐ผ๐ฝ๐ฒ๐๐ฒ ๐ง๐ผ๐ฒ๐ด๐ฎ๐ป๐ธ๐ฒ๐น๐ถ๐ท๐ธ๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ๐๐๐ฒ๐ ๐ถ๐ป ๐ก๐ฒ๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐น๐ฎ๐ป๐ฑ๐๐ฒ ๐ช๐ฒ๐๐ด๐ฒ๐๐ถ๐ป๐ด
De Europese Toegankelijkheidswet/ the European Accessibility Act (EAA) krijgt in Nederland weinig media-aandacht maar stilletjes wordt alles voorbereid voor een impactvol entree op 28 juni 2025. De EAA is inmiddels omgezet in onze nationale wetgeving via verschillende bestaande wetten en regelingen en Nederland ligt op schema. Op 28 juni is het zover en dan zijn de nieuwe regels voor digitale toegankelijkheid volledig van kracht!
De meeste grote Nederlandse bedrijven missen in onze ervaring een gevoel van urgentie en een afwachtende houding is meer regel dan uitzondering. Wij horen vragen zoals: Geldt dit wel voor ons? Hoeveel van onze klanten hebben hier behoefte aan? Er is toch geen haast? Waarom voortijdig onnodig kosten maken? Hoe hoog zijn de boetes en is het de moeite van het investeren waard?
Deze โAccessibilityโ trein gaat niet meer stoppen en hoe eerder bedrijven maatregelen nemen hoe minder kosten, minder disruptie, minder reputatieverlies enย hoe minder ze achter raken op het proces van Design for all!
De Europese Toegankelijkheidswet is een richtlijn die vertaald moest worden in de nationale wetgeving van EU lidstaten. Dit gaf elke lidstaat de mogelijkheid om deze Europese wetgeving optimaal aan te laten sluiten op hun bestaande wetgeving. Elk land mag verder gaan dan de Europese Toegankelijkheidswet voorschrijft, maar niet minder ver. De werking van de EAA mag bijvoorbeeld uitgebreid worden van digitale toegankelijkheid naar de toegankelijkheid van de fysieke omgeving. Bedrijven, waar ook ter wereld, die consumenten in de EU bedienen krijgen te maken met de EAA en zeker als ze verkopen via een website (e-commerce).
Welke Nederlandse wetten zijn aangepast als gevolg van de EAA? Voor producten zijn de regels vastgelegd in de Warenwet en de Warenwetbesluit Toegankelijkheid 2023.
Voor diensten zijn de eisen verdeeld over sectorspecifieke wetgeving zoals de Telecommunicatiewet, het Burgerlijk Wetboek (voor e-commercebedrijven), Wet op het financieel toezicht en de Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, Wet handhaving consumentenbescherming.
Wij helpen je graag deskundig op weg met de EAA, vanuit onze ervaring in het internationaal ondernemen, met kennis van Nederlands en Europees recht en met een heldere aanpak van toegankelijkheid. Wij bieden audits aan en trainingen om kennis en expertise te ontwikkelen in je eigenย organisatie. Hierdoor kun je toegankelijkheid intern op de agenda zetten en efficiรซnt aan de nieuwe wettelijke eisen voldoen!
Caroline Allertz,
Jurist, JPC International B.V.
https://lnkd.in/g-6YAguZ